Κατά καιρούς εμφανίζεται και μια «μαγική» λύση για το μείζον ζήτημα της παχυσαρκίας. Κάποιες φορές η λύση αυτή εμφανίζεται με διαφορετικό όνομα και μεθοδολογία, ώστε να συνεχίσει να εξαπατά το κοινό. Το περιβόητο λοιπόν «τεστ δυσανεξίας», εμφανίστηκε για πρώτη φορά κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 80 στις ΗΠΑ, με το όνομα “alcat test”, στη συνέχεια μετονομάστηκε σε «test pro-diet» και κατέληξε στις ημέρες μας να ονομάζεται «τεστ δυσανεξίας», με το τελευταίο να είναι σαφώς πιο επιβλητικό και επιστημονικοφανές από τα προηγούμενα δύο. Να σημειώσουμε πως ακόμη και σήμερα, σε πολλές χώρες του εξωτερικού «κυκλοφορεί» η αρχική ονομασία.
Η εξέταση ποικίλει, άλλοτε χρησιμοποιούν σωματικά υγρά και άλλοτε αιματολογικές εξετάσεις. Σε κάποιες περιπτώσεις μετρούν αλά … «κινέζικα», με πιο γνωστό πανελλαδικά εκπρόσωπο τους τον γνωστό «ραβδολόγο» στα Ιωάννινα (Μέγας Απατεώνας). Σε πολλές περιπτώσεις εμπλέκονται ορισμένοι μικροβιολόγοι ώστε να δώσουν ένα κύρος στην όλη υπόθεση. Σε κάθε περίπτωση βέβαια πρόκειται για απλή εξαπάτηση του ανυποψίαστου κόσμου, που αναζητά διακαώς μια λύση στο πρόβλημα του.
Έτσι λοιπόν είτε είναι γιατροί, είτε όχι, αυτοί που εκτελούν τα παραπάνω τεστ, είναι απλοί ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ, που με μόνο στόχο το κέρδος εξαπατούν εν γνώσει τους το κοινό. Ο όρος δυσανεξία σαφώς και υπάρχει. Χαρακτηρίζει όμως μία κατάσταση κατά την οποία το άτομο που παρουσιάζει δυσανεξία σε κάποιο συστατικό (πχ λακτόζη του γάλατος), κατά την κατανάλωση του συγκεκριμένου συστατικού νιώθει έντονη δυσφορία και μια σειρά από δυσάρεστα συμπτώματα (πχ κοιλιακό άλγος), διότι ο οργανισμός του μη μπορώντας να μεταβολίσει το συγκεκριμένο συστατικό, προσπαθεί να το αποβάλει ως έχει. Όταν έχω δυσανεξία σε κάποιο συστατικό, αφενός μεν θα το ξέρω, αφετέρου δε το εφόσον το συγκεκριμένο συστατικό τείνει να αποβληθεί ως έχει, πως είναι δυνατόν να με παχύνει ;;;;
Τέλος, εάν έχω δυσανεξία σε κάποια συστατικά-τροφές, τότε θα πρέπει όχι να τα αποφεύγω, αλλά να τα καταναλώνω διότι εφόσον δεν μπορώ να τα μεταβολίσω, δηλαδή να τα απορροφήσω ώστε να αποδώσουν ενέργεια στον οργανισμό μου, δεν πρόκειται ποτέ να με παχύνουν ! Σας θέτω λοιπόν με απλά λόγια τον παραπάνω προβληματισμό ώστε να καταλάβετε τι ακριβώς συμβαίνει με το θέμα αυτών των περιβόητων «τεστ δυσανεξίας» και να κατανοήσετε πως αυτοί που εκτελούν τέτοιου είδους εξετάσεις, είναι απλοί απατεώνες !!!